Работа и чип тунинг с Byteshooter

Възможни са няколко начина за извършване на чип тунинг. В зависимост от електрониката на автомобила се ползва всеки един от тях.В тази статия ще се спрем на ОБД чип тунинг...

Възможни са няколко начина за извършване на чип тунинг. В зависимост от електрониката на автомобила се ползва всеки един от тях.В тази статия ще се спрем на ОБД чип тунинг и по-специално как става това с един от оргиналните и лицензирани ОБД флашери – Byteshooter Crossfire Master. Но преди това няколко встъпителни думи за ОБД програмирането:

OBD тунинг – в този случай с помощта на специален интерфейс управляващият софтуер се изтегля (копира) директно през диагностичната букса на автомобила (OBD). По същия начин в компютъра на автомобила се записва и новият тунинг-софтуер. Намесата е изцяло софтуерна – не се налага разглобяване на контролера и смяна на чипове. Този вид чип тунинг е възможен предимно за автомобили произведени след 2000г.
На пазара за чип тунинг техника съществуват различни уреди, като цената им варира от 50 лева до 20 000 лева. Всеки уред (OBD-флашер) има своите предимства и недостатъци. Трябва да знаете, че ако някой манипулира автомобилът ви с некачествена или пиратска техника, може да се стигне до повреди в компютъра на автомобила и да се наложи закупуването на нов автомобилен контролер, чиято цена е от порядъка на 3500-6000 лева. При товарни и селскостопански машини може дори по-скъпо да бъде. Едно неправилно програмиране с някой китайски уред може да доведе до невъзможност колата да запали!

OBD-флашера на немската компания TechTec- Byteshooter Crossfire Master е един от най-добрите и най-разпространените такива уреди в света. Базовата му цена с включени всички софтуерни модули (Modul 030 и Модул 9) и аксесоари (кабели адаптери и т.н.) е около 14 500 лева с включено ДДС.

Byteshooter Crossfire подържа почти всички европейски автомобилни марки , камиони , трактори, комбайни и индустриални мотори. Той е единствения уред който може да прави чип тунинг на автоматични скоростни кутии DSG при VAG автомобили. Всички DSG контролери с PowerPC както и последно поколение DSG-контролери с триядрен процесор. Byteshooter има и уникалната възможност да програмира повечето автомобилни контролери директно през пиновете на автомобилния компютър, без той да бъде отварян. Тоест дори компютъра на колата да е свален от автомобила, байтшуутер пак може да го програмира, без да се налага да го отваряме. Чрез вградената си функция Bootstrap Loader, байтшуутер може да поправя, чете, възстановява и програмира повредени автомобилни компютри (например третирани с нелицензирана и некачествена техника).

С две думи, OBD-тунинг означава препрограмиране на автомобила през диагностичната му букса, но това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да стане с марков оригинален уред – в противен случай последствията са неясни….

И сега идва най-интересното – Adler-auto са заснели клипче , на което прекрасно се вижда по какъв начин  Byteshooter програмира ECU директно през пиновете на автомобилния контролер.

Приятно гледане!

Материалите за статията за предоставени от

http://www.adler-auto.bg

About chip-tuning